Slavnostna podelitev štipendij in nagrade Ustanove patra Stanislava Škrabca

Frančiškanski samostan Kostanjevica, Nova Gorica, 26. 10. 2018

Ob stoletnici smrti velikega jezikoslovca in vzornika p. Stanislava Škrabca smo v zavetju Frančiškanskega samostana Kostanjevica v Novi Gorici 25. oktobra 2018 razglasili petnajsto generacijo štipendistov ter se poklonili dosežkom na področju slovenističnega jezikoslovja s podelitvijo nagrade znanstveni svetnici in redni profesorici dr. Andreji Žele.

Ob slovesni podelitvi štipendij in nagrad se je novinarka in televizijska urednica Ksenija Horvat v pogovornih utrinkih posvetila pomenu Škrabčeve ustanove. Pogovarjala se je z ustanoviteljema Janezom Škrabcem ter predstavnikom Slovenske frančiškanske province Sv. Križa p. Nikom Žvokljem, ki je tudi idejni pobudnik ustanovitve, z izbranima podpornikoma Markom Podgornikom iz podjetja Mikro+Polo ter dr. Tomažem Vukom iz podjetja Salonit Anhovo, z nekdanjima štipendistoma prof. dr. Kozmo Ahačičem in dr. Damjanom Huberjem ter s predsednico strokovne komisije prof. dr. Alenko Šivic Dular in s častnim gostom dr. Jernejem Pikalom, ministrom za izobraževanje, znanost in šport RS. 

Virtuoza na harmoniki Miha Debevec in Dejan Kušer sta poskrbela za glasbeno razgibano obogatitev srečanja.

Štipendije so prejeli študenti slavistike, slovenistike, klasične filologije ter primerjalnega in splošnega jezikoslovja Ana Bembič, Mija Bon, Magdalena Gapsa, Alexander Rath, Weronika Woznicka in Blaž Zabel. Škrabčeva ustanova je v svojem 15-letnem delovanju podelila že 93 štipendij in 7 nagrad za posebne dosežke.

Obenem smo praznovali tudi naš mali jubilej, saj ustanova patra Stanislava Škrabca svoje poslanstvo ob številnih podpornikih širi že 15 let.

Podpirajo nas