Pogovor Jedrt Jež Furlan s Kozmo Ahačičem in z Boštjanom Gorencem – Pižamo

Škrabčeva domačija, Hrovača, Ribnica, 14. 2. 2019

Na dan maternih jezikov je na domu jezikoslovca spregovorila slovenščina  v svoji najbolj vsakdanji in praktični lepoti.

V četrtek, 21. februarja 2019, smo v skednju Škrabčeve domačije v Hrovači imeli predvečerno uro slovenščine. Bogato znanje, ki ga premoreta dr. Kozma Ahačič in Boštjan Gorenc – Pižama, je preverjala Jedrt Jež Furlan.

Dr. Kozma Ahačič je prvi predstojnik Inštituta za slovenski jezik ZRC SAZU, ki tvita. Ne le zato, ker tviterja prej ni bilo, ampak ker hoče deliti svoje izkušnje z jezikom. Prav zato ob svojem znanstveno-raziskovalnem delu piše tudi kolumne in učbenike. Podpisuje zamisel in urejanje jezikovnega spletnega portala Fran.  Slovenščino je proučil do protestantskih korenin, tako da lahko zmeraj prispeva mnenje z razgledom. Za jasna, zavzeta in iskrena stališča so poslušalci Vala 202 Kozmo Ahačiča dvakrat počastili z nazivom osebnost meseca, Delovi bralci pa so ga ustoličili za osebnost leta 2017. Posebej se razživi ali razneži, če beseda nanese na  na glasbo, poezijo ali nogomet (ne nujno v tem vrstnem redu).

Če bi Boštjan Gorenc – Pižama samo prekrstil  Captaina Underpantsa v kapitana Gatnika, bi naredil dovolj za priljubljenost slovenščine med mularijo. Pozneje je za njim pospremil še gospoda Gnilca in nekaj deset junakov ter stotine strani prevedenih zgodb, ki jih mladi ponotranjajo v maternem jeziku. Zaradi Pižame je slovenščina bolj kul od angleškega izvirnika. Z njo razgraja po stripih, prodira v fantazijske romane in se reži vragolijam super Pleničkotov. UNESCO bi moral njegovo knjigo sLOLvenski klasiki 1 razglasiti za kulturni rezervat, ker bo ohranila slovensko literarno klasiko za prihodnost (je zapisal urednik). Učbenik, ki se citira tudi v odmorih – kar pomeni, da ga znaš na pamet.

Dr. Kozmo Ahačiča in Boštjana Gorenca – Pižamo je predsednik RS Borut Pahor odlikoval z »Jabolkom navdiha« za njuno domiselno ustvarjanje in uveljavljanje novih pristopov v slovenski slovnici in književnosti.

Za sodelovanje pri izvrševanju poslanstva se lepo zahvaljujemo vsem pokroviteljem!

Za več fotografij, kliknite tukaj.

Posnetek dogodka si lahko ogledate tukaj.

Podpirajo nas